Nume sonore ale muzicii vechi in cadrul „Festivalului de Muzica Veche”, Ed. a IVa

Ajuns la cea de-a patra ediţie, Festivalul de Muzică Veche se va desfăşura anul acesta în perioada 17-23 octombrie 2009 si va fi gazduit de Galeria Dalles si Ateneul Roman. Festivalul se numară printre puţinele de acest gen din ţară şi este un eveniment unic în Bucureşti.

Nume sonore ale muzicii vechi in cadrul „Festivalului de Muzica Veche”, Ed. a IVa
17-23 octombrie 2009
Galeria Dalles si Ateneul Roman

Ajuns la cea de-a patra ediţie, Festivalul de Muzică Veche se va desfăşura anul acesta în perioada 17-23 octombrie 2009 si va fi gazduit de Galeria Dalles si Ateneul Roman. Festivalul se numară printre puţinele de acest gen din ţară şi este un eveniment unic în Bucureşti.

Pe afişul ediţiei de anul acesta apar nume sonore ale muzicii vechi precum: dansatorii Mary Collins şi Steven Player (Maria Britanie), Petra Müllejans (Germania, vioară barocă), Hannelore Devaere (Belgia, harpe istorice), Hopkinson Smith (S.U.A. / Elveţia, laută, chitară barocă), Ketil Haugsand (Norvegia, clavecin) si formaţia „Floripari” (Polonia). De asemenea, festivalul vă găzdui un master class de muzică de cameră şi improvizaţie susţinut de Hopkinson Smith.
Calitatea deosebită a concertelor şi atmosfera rafinată a festivalului au atras atât atenţia publicului meloman, cât şi a criticilor şi muzicienilor, încă de la prima ediţie evenimentul bucurându-se de succes de fiecare dată. La această reuşită au contribuit şi invitaţii de marcă, festivalul reunind la fiecare ediţie virtuozi de renume ai muzicii culte.
În mod tradiţional, în cadrul festivalul sunt reprezentante genurile muzicale premergătoare Clasicismului muzical prin concerte de muzica Barocă, Renascentistă şi Medievală. De asemenea, nu lipsesc concertele de muzica Bizantină si Gregoriană. Interpretarea specifică acestor perioade ale muzicii vechi se face intr-o manieră autentică pe instrumente istorice sau pe replici moderne ale acestora (clavecin, lăută, harpă, vioară barocă, instrumente de suflat, etc.). La ediţiile precedente, au fost prezente şi formaţii de muzică veche balcanică sau din Orientul Apropiat, fapt ce a conferit festivalului un caracter aparte.

Galeria Dalles
va gazdui in cadrul acestei editii, 3 zile de Festival, programul fiind urmatorul:

Sâmbătă, 17 octombrie 2009 - ora 19.00 -
Galeria de artă Dalles (accesul prin Librăria Dalles)
„Regele David şi îngerii” - o călătorie în istoria harpei (harpă gotică, harpă spaniolă, harpă triplă)
- Hannelore Devaere (Belgia) – recital de harpe istorice

Duminică, 18 octombrie 2009 - ora 19.00
Galeria de artă Dalles (accesul prin Librăria Dalles)
 „Folie d’Espagne” - spectacol de muzică şi dans baroc
- Mary Collins, Steven Player (Marea Britanie), formaţia Gli Studiosi di Sebastiano (Bucureşti)
- Invitaţi Melinda Béres, Irina Năstase

Luni, 19 octombrie 2009 - ora 19.00
- Galeria de artă Dalles (accesul prin Librăria Dalles)
- Muzică barocă pentru vioară solo - Petra Müllejans (Germania) - recital de vioară barocă

Preţurile biletelor
concertelor din cadrul Festivalului de Muzica Veche Bucureşti se situează între 20 şi 45 de RON. De asemenea, accesul la concertele Festivalului poate fi facut si prin achiziţionarea unuia din cele două tipuri de abonament (clasic şi pentru colecţionari).
Informaţii suplimentare despre festival se găsesc pe site-ul oficial al acestuia: http://festival.earlymusic.ro/.

Despre Galeria Dalles:
Amplasata in inima Bucurestilor, Galeria Dalles vorbeste despre un loc in care  artele isi deschid drumurile, despre intalnirea culorii cu emotia scenei si ritmul seductiei in pasi de dans. La mezanin, „Cafeneua Galeriei Dalles”, un bistro parizian, intr-un buzunar conect spatiului de expozitie, ofera parca imaginea dintr-o poveste prinsa intre un loft industrial sic si o mica librarie cotropita de carti („Bufetul de carte). Cafeneua este pentru discutii, „degustari” de carte, emotii si povestiri pentru prieteni..

Despre Medieval Praxis:
Evenimentul este organizat încă de la debut de către agenţia artistică, Medieval Praxis. Medieval Praxis are experienţa artistică şi organizatorică, precum şi logistică necesară realizării diferitelor tipuri de evenimente. Printre evenimentele organizate sau produse de Agenţie în ultimii ani numarundu-se: Festivalul de Arta Medievala Bucuresi, Targul de Arta Medievala Bucuresti, Festivalul „Medias – Cetate Medievala”, Turneul de Jazz „Serge and Nivo Rahoerson Group etc.