EXPOZITIE - "O poetica a intimitatii" (pictura, desen)
20 august 2009

Retrospectiva formata din 83 lucrari  - pictura si desen

Galeria Dalles a gazduit, incepand cu 20 august 2009, o expozitie-eveniment a pictoritei Emilia Niculescu, sub genericul “O poetica a intimitatii”.
Vernisajul artistei a fost onorat cu prezenta de criticul de arta Dan Haulica, 20 iulie 2009.

Pictura si grafica Emiliei Niculescu se inscrie intr-un segment restrans al artei contemporane. Legata constant de modelul natural - asa cum il aborda modernismul timpuriu, ca pe un seducator pretext pentru exercitiul pictural pur - ea se arata detasata de tensiunile care au agitat scena culturala romaneasca si, in fapt, scena culturala est-europeana, chiar in deceniile formarii sale, debutului si afirmarii artistice.

"Optiunea pentru arta a pictoritei nu este intamplatoare, familia sa intretinand o atmosfera de preocupare in aceasta directie. ... Studenta la clasa de pictura a avut ca profesori pe Camil Ressu, Catul Bogdan, Nicolae Darascu, apoi la arta decorativa pe Maria Pana Buescu si, pentru studii teoretice, pe Eugen Schileru.
Prezenta discreta si eleganta a Emiliei Niculescu Petrovici este o constanta in arta romaneasca a ultimelor decenii." (Alexandra Titu)